25-jarig jubileum PRO21

25 jaar PRO21: samen, open, dichtbij en toekomstgericht

18 september 2024

Op 13 september vierde PRO21 haar 25-jarig jubileum met een feestelijke bijeenkomst met (oud-) leden en collega-politieke partijen uit Nijkerk en omgeving. Op de avond stond de kracht van samen centraal. Door samen te werken kan PRO21 een stevig progressief geluid laten horen.

PRO21 is opgericht in 1999 aan de vooravond van de fusie van de gemeenten Hoevelaken en Nijkerk. Het idee om in de gemeente Nijkerk een brede progressieve partij op te richten werd snel concreet. D66, GroenLinks en PvdA sloegen de handen ineen en binnen een jaar werd de lokale partij met de naam PROgressief21 van de grond getild, later afgekort tot PRO21. Iedere inwoner die het progressieve geluid een warm hart toedraagt kan lid worden. In het eerste partijprogramma stonden de kernwaarden samen, open, dichtbij en toekomstgericht centraal. Waarden die nog steeds actueel zijn.

De kracht van samen was het thema van de jubileumavond.  Bert van der Meijs en Enno van der Velde zijn samen in de historie van PRO21 gedoken. Ze hebben persoonlijke archieven bekeken en gesproken met allerlei mensen. Met bewondering zagen zij hoe soepel 25 jaar geleden PRO21 is opgericht. En zagen zij PRO21 gestaag groeien in aantal raadszetels en in invloed. Dat is opgetekend in een jubileumboek, met veel verhalen en foto’s. Het eerste exemplaar van dit jubileumboek is uitgereikt aan Lenie van der Laan (zie foto links). Vanaf het begin nauw betrokken en een jarenlang enthousiast trekker van de samenwerking. Dat deed ze samen met haar helaas veel te vroeg overleden echtgenoot, onze bevlogen fractievoorzitter en erelid Jan Duijnhouwer. Onder groot applaus nam Lenie het jubileumboek in ontvangst. Het jubileumboek kunt u hier bekijken. De PowerPoint presentatie die werd getoond tijdens de bijeenkomst kunt u hier bekijken. Foto's gemaakt tijdens de avond kunt u hier bekijken.

Daarna kwamen twee inspirerende sprekers aan het woord. Julia Wouters, politicoloog, coach en publicist ging in op het belang van progressieve samenwerking, juist in deze tijden. Ze vertelde met actuele voorbeelden waarom het werken vanuit ‘waarden’ zo belangrijk is. Ook als standpunten verschillen, kun je elkaar daarin vinden en vasthouden. PRO21 geeft wat haar betreft al jarenlang het goede voorbeeld.

Nadya Aboyaakoub-Akkouh (foto rechts), beste lokale bestuurder 2023, voormalig wethouder Nijkerk en erelid PRO21 nam ons mee in haar persoonlijke reis. Zij vertelde hoe zij vanuit Rotterdam in  Nijkerk haar weg vond in de politiek. Voor haar persoonlijk en in de samenleving maken medemenselijkheid en echt luisteren naar wat iemand bezighoudt het verschil. Ook als er moeilijke besluiten genomen moeten worden.  Audrey Rohen, wethouder voor PRO21 in Nijkerk, praatte hierover door met Irene Moes, fractievoorzitter, Nadya en Julia Wouters. Dat gaf stof tot nadenken en inspiratie om ons progressieve geluid te laten horen.

De jubileumavond was een mooie avond, vol met nostalgie, inspiratie en mooie ontmoetingen. 

Het bestuur van PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.