17 april is uitgeroepen tot ‘Dag van de Kinderarmoede’. Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier steeds meer armoede. Ruim 1 miljoen mensen leven in armoede, waaronder 300.000 kinderen. Dat zijn 1 op de 12 kinderen die allesbehalve een zorgeloze jeugd hebben.
Daarnaast heeft 1 op de 5 huishoudens een betalingsachterstand. De gevolgen liegen er niet om: armoede en schulden kunnen leiden tot stress, verminderde gezondheid, opvoedproblemen, uitsluiting en soms zelfs het missen van een dak boven het hoofd.
Kinderen in armoede kunnen zich achtergesteld voelen ten opzichte van andere kinderen. Het zorgt voor gevoelens van angst en eenzaamheid. De kinderen voelen de stress van hun ouders vaak haarfijn aan. Vooral als een gezin lang in financiële problemen zit, zijn de negatieve gevolgen voor kinderen duidelijk zichtbaar. Kinderen die opgroeien in armoede lopen vaak een achterstand op die nauwelijks nog in te lopen is.
PRO21 vindt dat iedereen een gelijke kans heeft op een zo gezond mogelijk leven. Om dat te bereiken moet de ‘bestaanszekerheid’ worden gegarandeerd. In Nijkerk kennen we het minimabeleid waarbij het kind centraal staat. Fondsen zoals Stichting Leergeld en het Jeugdfonds koesteren we en brengen we blijvend onder de aandacht. Stichting Leergeld streeft ernaar schoolkinderen te laten meedoen in de maatschappij. Als er in een gezin geen geld over is om een kind te laten meedoen met school- en buitenschoolse activiteiten, kan de stichting helpen. Het Jeugdfonds betaalt het lesgeld of de contributie van sport- of muziekles. Zo krijgen alle kinderen en jongeren de kans om lid te worden van een sport- of cultuurclub.
Fatima Laghmouchi, raadslid PRO21