Als raadslid is het belangrijk om te weten wat er in de samenleving speelt. Die informatie krijg je door gesprekken met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Door het lokale nieuws te volgen. En door het lezen van sociale media.
De laatste tijd gaat het in de (digitale) kranten, op Facebook en Twitter veel over de noodopvang van asielzoekers in Hoevelaken. Wat me raakt is de manier waarop er met elkaar en over elkaar wordt gesproken. Er wordt gescholden, geoordeeld en zelfs bedreigd. Dat is volgens mij niet de manier waarop we het gesprek moeten voeren.
We hebben allemaal een eigen mening. Dat is oké. Waar het om gaat is dat we begrip en respect hebben voor elkaar. Dat we naar elkaar luisteren, zodat we weten waarom iemand iets vindt. Door vragen te stellen, zodat we elkaar ook echt begrijpen. Met een open houding en door het bieden van ruimte om zorgen, wensen en ideeën te delen. En dat kan. Tijdens de informatiebijeenkomsten, via het e-mailadres dat de gemeente hiervoor heeft. En door de partijen in de raad te benaderen.
Die informatie kunnen wij gebruiken om (extra) maatregelen te nemen. Om een goed veiligheidsplan op te stellen. Om goede afspraken te maken. Om de asielzoekers onderdeel van de samenleving te laten zijn. En om te bepalen of de voorwaarden om goede, veilige noodopvang voor asielzoekers te realiseren er ook echt zijn. Om zo te kunnen besluiten of de noodopvang voor asielzoekers in Hoevelaken er komt.
Ik voel de verantwoordelijkheid voor de inwoners van Hoevelaken. En ik voel ook de verantwoordelijkheid om asielzoekers, gevlucht voor oorlog of vervolging, een goede en veilige plek te bieden. Daar wil ik een goed besluit over nemen. Op basis van zoveel mogelijk informatie. Helpt u me daarbij?
Irene Moes
fractievoorzitter PRO21