Wie of wat bepaalt de waarde van een product en wanneer is iets echt stuk?
In Japan bestaat een oude kunst die ‘Kintsugi’ heet. Als een bord, kop of kom gebarsten is, wordt deze gelijmd met een gouden mengsel. De barsten zie je hierdoor beter, maar ze zijn ook mooier. Het resultaat: de spullen krijgen meer waarde!
Hiermee wil ik u niet aanmoedigen het servies van uw schoonouders kapot te gooien, in de hoop het mooier te maken. Nee, het gaat mij om de gedachte. Beschadigingen, groot of klein, zijn niet altijd erg. Het gaat om wat je ermee doet en hoe je ernaar kijkt.
In de gemeente Nijkerk hebben we het doel om een circulaire economie te worden. Wat we hier mee bedoelen, is dat we tegen die tijd alleen nog maar producten gebruiken die gerecycled zijn of worden. Er bestaat dan geen afval meer.
Voor mij is de eerste stap naar minder afval, bedenken of je iets echt moet vervangen. Je afvragen of de barst of het krasje iets misschien juist meer waard maakt. Omdat het je herinnert aan iemand of aan een bepaald moment.
Wat ook kan is met elkaar ruilen. Boeken die je uit hebt doorgeven en spullen die je niet meer nodig hebt bij een kringloop inleveren. Een aanrader is verder het Repair Café bezoeken. Ook daar verrichten ze in Nijkerk gouden reparaties aan producten!
Dit jaar krijgen we als gemeenteraad een grondstoffenplan te zien. Dit grondstoffenplan is onderdeel van het Actieplan Circulaire Economie. Het grondstoffenplan beschrijft hoe we als gemeente Nijkerk in 2050 afvalloos zullen zijn. Ik vind dat dit een plan van alle inwoners moet zijn. Ik wil u graag uitdagen om hierin mee te lezen en mee te denken. Wat mij betreft hoe creatiever hoe beter!
Shemara Ooijevaar
raadslid PRO21