Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Duizenden monumenten openen hun deuren voor het grote publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. Zo ook onze gemeente Nijkerk.
Een ieder van ons is, bewust of onbewust, wel degelijk opgegroeid met culturele vorming. Dat kunnen doorvertelde verhalen of volksliederen zijn, kleurrijke handwerken of duurzame ambachten. Cultureel erfgoed is door vorige generaties gebouwd of gemaakt en heeft nu monumentale of museale waarde. Door contact met dit erfgoed krijgt de huidige generatie een beeld van hoe mensen vroeger leefden. Cultureel erfgoed is belangrijk voor de identiteit en vorming van een samenleving. Cultureel erfgoed vergroot en versterkt het cultureel en historisch zelfbewustzijn. Monumenten en kunstschatten maken een gedeeld verleden zichtbaar en versterken daarmee de nationale identiteit.
De Toren van Nijkerk zie ik als een Levend Verleden. Naast een monumentale waarde heeft de toren voor mij ook een persoonlijke betekenis. Als kind vond ik het bijzonder dat we de Toren al in de verte zagen wanneer we “thuis” kwamen van onze verre reis naar Marokko. Daar was het “thuiskomen” voor met name mijn ouders en ook voor mij in verband met mijn roots. Het weer in Nijkerk aankomen en de Toren al in de verte zien, was superfijn. En dat gevoel is gebleven. We zijn dus allemaal met cultureel erfgoed opgegroeid of omringd.
Ik wens onze mooie Nijkerkse samenleving een cultureel erfgoed dat in ontwikkeling blijft. Zodat onze toekomstige generatie de monumentale of museale waarde gaat zien en beleven van wat wij nu samen creëren. En dat dit alles een gevoel van verbondenheid zal geven. Ik nodig iedereen daarom uit om zaterdag 9 september op pad te gaan en de monumentale en historische waarde van onze prachtige gemeente Nijkerk te ontdekken.
Fatima Laghmouchi, raadslid PRO21
(Deze column verscheen ook in de Stad Nijkerk)